top of page
Sognekort ca. 1816

Sognekort ca. 1816

Udsnit af sognekort fra ca. 1816 for Hammer sogn. Huset Eget lå formodentlig omtrent, hvor den røde nål er placeret (klik for forstørrelse og link til kilde). Kilde: Geodatastyrelsen, Historiske kort på nettet.

Huset Eget

I 1855 - omtrent to år efter at Vild-Stines forældre, Marianne Nielsdatter og Christen Christiansen giftede sig med hinanden - boede de med Stine som indsiddere i huset Eget (udtales: "Jeget") - og faderen var da daglejer.

Huset Eget lå angiveligt mellem Attrupgaard og Korsdal i udkanten af Hammer Bakker. Vild-Stine opgav til Niels Hedins bog "Hammer Bakker - Et Mindeskrift", at huset lå i ”nogle buske” sydligt i Korsdal ”omtrent nede ved gamle Sæby Landevej”. Dette kunne tale for, at huset måske lå på Attrupgaards matrikel og var ejet af Attrupgaards ejer, der på dette tidspunkt var Peder Marqvor Illum.
 

Kun to gange nævnes huset Eget ved navn i folketællingerne - i 1834, hvor beboerne var husmand og forhenværende fisker Lars Justesen, hans hustru Bodild Jensdatter, deres søn og en  tjenestepige, og i 1855, hvor Stine og hendes forældre boede i huset.

 

Ved at følge husmand Lars Justesens kone Bodild Jensdatter i folketællingerne, kan det sluttes, at Lars Justesen døde mellem 1834 og 1840. Hans enke stod i folketællingen 1840 opført som ejer af et hus med jord, mens hun  i 1845 var ejer af et hus uden jord. Hvis hun blev boende i Eget i en periode efter sin mands død, må det derfor antages, at hun solgte jorden fra mellem 1840 og 1845, og på et tidspunkt mellem 1845 og 1855 solgte huset. Formodentlig vil en grundig jagt på hendes navn i det gamle realregister kunne afsløre, hvilken matrikel huset lå på - og dermed også hvor det helt nøjagtigt lå.​

 

bottom of page