top of page

Hyrdehuset

Vild-Stine levede i mange år som enke i et lille hus på kun 40 m2 og med kun to rum på Vodskov Byvej 19, matrikelnummer 31ad, i Gl. Vodskov. Huset var i Realregisteret opført som "en Parcel af en Fælleslod". Det var - efter forlydende - sammen med nabohuset i nr. 21 byens hyrdehuse, som oprindeligt hørte til Attrupgaard og husede byhyrderne. Det er påstået, at huset blev bygget i 1860, men første dato nævnt i Realregisteret for denne matrikel er 1858, hvor en Christen Pedersen erhvervede skødet for 40 rigsdaler fra Sogneforstanderskabet, og der er en bemærkning på Realregisteret-bladet, der sandsynliggør, at huset var ældre endnu, selvom tidligere adkomster ikke var tinglæst.

Poul Madsen overtog huset i 1916 - mindre end et år før sin død. Formodentlig var det tanken, at han og Stine ville overlade Tusborghus i Hammer Bakker til den forholdsvis nygifte søn Christian og dennes hustru og selv tilbringe alderdommen i Hyrdehuset i Gl.Vodskov. Men det kom altså til at gå anderledes, idet Poul allerede gik bort i slutningen af februar året efter.

 

Da Poul var død, gik Hyrdehuset over på Vild-Stines hænder, men allerede samme dag som dette skete, lod hun - på papiret - huset overgå til sin ældste søn, Thomas Peder, der dog stillede det til sin mors rådighed som fribolig. Ligeledes overlod Stine Tusborghus til sin yngste søn, Christian, og på denne vis var arven efter hende fordelt, allerede inden hun døde (hvilket i øvrigt først skete omtrent 21 år senere). Med tanke på, hvor fattige Poul og Stine havde været igennem hele deres liv, må man sige, at det var ret godt klaret, at de formåede at efterlade et lille hus til hver af deres sønner, da de gik bort. Det havde dog nok ikke været muligt, hvis ikke gode mennesker havde givet dem den flotte sølvbryllupsgave tilbage i1908.


De tre fotos herunder er taget, få dage før huset blev nedrevet i 2013.

 

Hyrdehuset

Hyrdehuset

Hyrdehuset på Vodskov Byvej 19, Gl. Vodskov (klik for forstørrelse). Fotos er gengivet med tilladelse fra fotografen. Fotograf og kilde: Erling Larsen i Vodskov.

bottom of page